Svjetla, kamera, akcija!

 

Na pragu zadnje epizode u 16. sezoni popularne serije Lingua Plus napraviti ćemo osvrt i vidjeti što se dogodilo u, malo je reći, neočekivanoj 2020. godini.

Sati je 07:53. Užurbano jesenje jutro u Mostaru. Sigurnim korakom se približavamo poslovnom prostoru na prvom katu novog prodajnog, čuje se zveckanje ključeva, a koji trenutak nakon toga kratko treperenje svjetla ukazuje na početak novog radnog dana.

Zamislite svoju ulogu u obliku točke gledišta, nalazite se na mjestu radnje, ali niste fizički prisutni, Vi ste promatrač, čije se oko kreće kao kamera.

Dobrodošli u kazalište s tradicijom. Sada već vidimo otvaranje knjiga, pripremu materijala, još jedno posljednje kopiranje za svaki slučaj, jer vježbi ne smije nedostajati, a od viška glava ne boli. Prostorije ugodno prozračene, dezinficirane radne površine, tako da ništa ne stoji na putu učenja.

No, nećemo se dugo tu zadržati. Vraćamo snimak nekoliko mjeseci u natrag.

Početkom 2020. godine, dok se još nitko nije nadao velikim promjenama, najveći problem je bila koordinacija termina. Na 4 različite bine izmjenjivale su se skupine malih i velikih glumaca, svaka sa svojom izvedbom kazališnog komada planiranog za taj dan. Još uvijek budno pratimo kamerom zbivanja na sceni.

 

Nekoliko fotografija sa snimanja dočarati će ugodnu atmosferu popodnevnih sati. Spremanje za veliko natjecanje za najbolju masku je u tijeku. Obvezno je bilo samo dobro raspoloženje, a za zdravlje se pobrinuo Mali stožer smijeha i zabave.

Pritisnite PLAY

Ubrzali smo snimak, nastavljamo s izvedbom. Redateljica je tu, ekipa je tu, ali nešto je drukčije… Sada su mali ekrani ispred svakoga, bine su prazne, mjesto radnje je virtualni svijet.

 

Zahvaljujući besplatnim online radionicama nije se bilo teško prilagoditi. I dalje se učilo, smijalo, glumilo i pitalo: Mogu li van?

Iskreno, na prvu nisam znao što očekivati.

Nešto iskusniji filmski junaci su bili posebno ugodno iznenađeni lakoćom ovog online modela nastave:

 

Kako jedan od redatelja kaže:

Čovjek bi pomislio da smo se distancirali jedni od drugih; svatko sjedi u svojoj sobi, za svojim računalom, u svom stanu ili kući, u različitim gradovima, čak i državama…vidimo se samo preko zaslona i čujemo se samo preko zvučnika i slušalica…ali ne! Imam osjećaj da smo kao grupa postali jači i da nas je prolazak kroz ovu krizu i dijeljenje iste sudbine zbližilo. (Boris)

Tko se još krije iza brojnih filmskih ostvarenja pod nazivom Lingua Team?

Vrijeme i novi izazovi su ispratili stare prijatelje i dočekali nova draga lica uz podršku onih koji su već dugo tu.

Nekoliko mjeseci kasnije…

Kada dođe loš dan, prisjetite se da ste do sada preživjeli 100% od ukupnog broja svojih loših dana. Neprilike koje su zatekle ovu mladu ekipu nisu poljuljale njihovu volju u borbi za ostvarenjem u nemilosrdnom Hollywoodu.

Voljeti svoj posao je zbilja daleko najvažnije i odražava se na cjelokupni proces nastave. (Vedrana)

S ovim riječima vraćamo se na početnu scenu. Sati je 08:00. Mjesto radnje je prvi kat novog prodajnog. Na scenu izlazi prvi izvođač, drugi se uključuje online, poslije podne vidimo staru glumačku ekipu smijeha i zabave… Ipak se nije tako mnogo promijenilo u protekloj sezoni. Točka gledišta se polako izmiče, napušta scenu, zastor se spušta…

…nastavit će se.