Komunikacija je ključ!

Poznavanje poslovne sfere stranoga jezika presudno je u ovo moderno doba koje nam traži svaku dodatnu vještinu samo kako bismo izdržali konkurenciju na tržištu rada.

Današnjica je okarakterizirana životima usmjerenim ka uspješnom poslovnom životu i izgradnji karijere. Tako će umreženost svjetskog tržišta zahtijevati od pojedinca odgovarajuće kompetencije.

Nepotrebno je naglašavati koliko je zapravo bitna kvalitetna i održiva komunikacija s kolegama te sadašnjim i budućim poslovnim partnerima za ostvarivanje bilo kakve ideje. U to će nas uvjeriti i sama priča o Babilonskom tornju, čija je uspješna izgradnja onemogućena zbog različitih jezika njegovih graditelja.

Prva asocijacija na poslovni strani jezik je naravno poslovni engleski jezik. Iako će proteklih nekoliko godina pokazati znatan porast u broju polaznika tečaja njemačkog jezika u poslovne svrhe, engleski će ostati vodeći u svijetu kada se radi o komunikaciji među tvrtkama na globalnoj razini. OVDJE možete pročitati nekoliko razloga za učenje engleskog.

English Proficiency Index je godišnja analiza vještina engleskog kod ljudi diljem svijeta koja rangira zemlje svijeta i njihove rezultate na određenoj skali. OVDJE možete pogledati trenutnu rang listu zemalja po kriteriju poznavanja engleskog jezika. Što možete zaključiti gledajući rezultate analize i povezujući ih s trenutnim globalnim ekonomskim stanjem?

Poznavanje engleskog možda nije odlučujući čimbenik u procesu financijskog napretka, ali će kao pokretač razvoja drugih osobina znatno utjecati na konačan rezultat. Ukazivati će na druge manje očite vještine kao primjerice na želju uposlenika za stalnim napretkom, na ulaganje u sebe i samim time podizanje ugleda tvrtke, na odstupanje pojedinca od prosječne razine kompetentnosti i njegovu uzlaznu putanju na ljestvici uspjeha.

Je li bitno kako se predstavljamo?

Razmišljate li ponekad o prvom dojmu? Kako djelujete na ljude prilikom prvog poslovnog susreta? Jezične kompetencije će Vam zasigurno pomoći da takav susret ostane u dobrom sjećanju i otvoriti će vrata novim mogućnostima. Ukoliko ste već razvili svoje govorne vještine stranog jezika, onda ste prošli kroz trening poslovne komunikacije, trening gestikuliranja i govora tijela, ponašanja u određenim okolnostima i kroz druge tipove edukacije koje su od Vas napravile interpersonalnog profesionalca.

Samo se zapitajte zašto bi poslodavci pozvali na razgovor kandidate, ako o njihovom radnom iskustvu mogu pročitati sve u životopisu… I najčešće taj razgovor odredi tko će dobiti posao, a tko ne.

The Graduate Management Admission Council je u svom istraživanju 2014. godine prikazao zanimljive podatke o najtraženijim vještinama prilikom zapošljavanja.

 

Poslodavci su visokim procentualnim udjelom naglasili važnost usmene komunikacije, vještine slušanja i prezentiranja, dok su tehnološke i strategijske osobine bile znatno niže rangirane. Iz toga možemo zaključiti da je vještina poslovnog komuniciranja daleko više od poznavanja stranog jezika.

Lingua plus u svojoj širokoj ponudi nudi tečajeve poslovnog engleskog i njemačkog jezika u području ekonomije, medicine, turizma i ugostiteljstva te drugih oblasti uz specijalizirani pristup polazniku, njegovim željama i mogućnostima. Grupni tečajevi i individualna nastava dostupni su i online te su time maksimalno prilagođeni dinamičnom radnom tempu polaznika uz isti kvalitet nastave.

Učite s najboljima!

 

Autor: Nikolina Todorović