Kažu kako postoje ljudi zbog kojih će Vaš posao postati pozivom… Koja slučajnost – imamo ih napretek!

 

Eno ih! Igraju se, izrađuju maske i čestitke, trče oko stola dok pričaju na engleskom ili njemačkom jeziku;

Eno ih! Postavljaju pitanja i gledaju svijet očima punih očekivanja!

Tu su da nam svaku uloženu minutu učine vrijednom.

 

Stoga ćemo zaviriti u učionice dječjih tečajeva gdje se odvija prava čarolija prilikom učenja.

 

Već je odavno poznato kako djeca lakše usvajaju nove informacije, upijaju iskustva bez muke i ostavljaju odrasle u čudu. Znanstvena istraživanja potvrđuju ove činjenice, ali iz naše perspektive jasno je jedno: Dobar nastavnik će omogućiti ostvarivanje cilja.

Ljudski faktor je ipak nezamjenjiv pa smo ovom prilikom zamolili tri članice Lingua Team-a da podijele s nama svoje iskustvo rada s najmlađim i najzanimljivijim polaznicima Lingue.

Koje su to prednosti rada s djecom, koji su ciljevi nastave i što veliki mogu naučiti od malih? – Odgovore nam u nastavku donose Katarina, Mirela i Vedrana.

 

“Djeca su neiskvarena i iskrena i uvijek kažu što misle o svemu”

Prednosti rada s djecom su mnoge. Spustiš se na njihovu razinu, uživaš gledajući ih kako su naučili nešto novo i tebi kao profesoru velika motivacija bude kad uloženi trud urodi plodom. Pokušavam organizirati i osmisliti sat tako da kao profesorica mogu reći da bih bila zadovoljna da sam u ulozi učenika bila u učionici i da mi se sat svidio iz te perspektive.

Moj cilj je djecu motivirati za učenje stranih jezika i što više učiti kroz igru te poticati njihovu kreativnost. Djeca su neiskvarena i iskrena i uvijek kažu što misle o svemu, s njima nikad ne može biti dosadno i uvijek se mogu smijati njihovim dosjetkama i vicevima. Neočekivanih situacija uvijek ima, kroz godine rada shvatiš kako u tim situacijama uvijek u rezervi moraš imati plan B ako sve ne ide onako kako si isplanirao… Katarina P.

Katarina: Neočekivanih situacija uvijek ima.

Jedan od ciljeva je otkloniti sve moguće poteškoće na koje djeca mogu naići pri usvajanju stranog jezika”

Neprestano istraživati i unijeti suvremene metode u nastavu, djecu izložiti aktivnom usvajanju stranog jezika koristeći audio i vizualna nastavna sredstva smatram prednostima. Ideja vodilja na nastavi je ne samo podučavati nego i usmjeriti djecu prema korisnom i kvalitetnom. Isto tako, jedan od ciljeva je otkloniti sve moguće poteškoće na koje djeca mogu naići pri usvajanju stranog jezika. Svaki nastavni sat može krenuti u smjeru koji ne bismo željeli, ali mogući problem treba prepoznati i pokušati ga odmah riješiti i posvetiti više pažnje izvoru toga problema, kako bi se što bolje i kvalitetnije riješio.

Mirela: Ideja vodilja na nastavi je usmjeriti djecu prema korisnom i kvalitetnom.

Nastavnik od djece može naučiti puno, a izdvojila bih njihovu oduševljenost i volju u učionici. U nastavnom procesu ne možemo jedni bez drugih. Značajno je neprestano surađivati kako bi učenici što bolje savladali gradivo, odgojiti učenika, pripremiti ga za budućnost te na vrijeme prepoznati i riješiti mogući problem u učionici. Mirela Š.

“Recept je da nema recepta, samo pozitivna atmosfera i motivacija u budućem obrazovnom procesu”

Vedrana: Uvijek se trudim naći neku novu ideju.

Smatram da je učenje bilo kojeg jezika ponajprije koristan proces koji nas obogaćuje znanjem i novim vokabularom, a kako je učenje cjeloživotni proces, nikad ga previše. U radu s djecom došlo je do nekih preinaka u odnosu na prijašnja vremena, u smislu koji je najbolji način prenošenja znanja, te se tako i naš pristup učenicima morao prilagoditi novom dobu. Uvijek se trudim naći neku novu ideju dovoljno zanimljivu kroz koju će najbolje usvojiti gradivo i koja je dovoljno “IN”, kako oni vole reći.

Često mi djeca znaju reći: Teacher kako Vam to uspijeva, uopće nismo imali osjećaj da smo na satu, a naučili smo puno toga? To mi je vjetar u leđa. Uspjeh je zagarantiran ako im je neki challenge postavljen, onda zasigurno svi “upijaju”. Recept je da nema recepta, samo pozitivna atmosfera i motivacija u budućem obrazovnom procesu. Vedrana L.

 

Iskustvo i pouzdanost naša je odgovornost i Vaš najbolji izbor!