Ideje i savjeti

Ljudski mozak voli nove izazove i kreativne načine rješavanja neke problematike. Nerijetko se nađemo u situaciji kada unatoč jakoj volji ne možemo pronaći dovoljno motivacije za učenje ili vježbanje. Tada se lako može dogoditi da odustanemo od svoje namjere i želje za novim znanjem. Što činiti?

Prvo pravilo: Nema predaje!

Najlakše je reći Ne mogu ja ovo! Takav stav nije nikoga doveo do cilja. Neke stvari su s razlogom teške i traže od Vas nešto veći utrošak vremena, ali samo zato što vrijede i truda i vremena.

U ovo doba brze hrane, brzih vijesti i brzog života, možemo lako postati brze ličnosti – netko tko stvari želi odmah i želi puno, ali ne mari za kvalitet onoga što traži. Smatrate li se takvom osobom?

Ako ste netko tko cijeni kvalitet onda nastavite čitati…

Čovjeku često dosadi raditi svaki dan iste stvari na isti način. Raznolikost nam je puno privlačnija. Ne volimo raditi svaki dan isti trening, ne volimo isto jesti, gledati uvijek iznova iste vijesti ili film, pa tako ne volimo na isti način nešto učiti. Stoga ćemo sada pregledati nekoliko načina uz pomoć kojih ćete moći osvježiti svoju rutinu prilikom učenja stranog jezika.

Napravite plan!

Kako ne biste trošili vrijeme na smišljanje, jednostavno izdvojite sat ili dva na planiranje tjednih obveza. Napravite plan za svaki dan koji će sadržavati gradivo koje planirate naučiti ili ponoviti te tehnike i metode koje će Vam pri tome poslužiti.

Budite kreativni!

Sigurno već imate svoj mali radni kutak za učenje jezika. Organizirajte ga! Nakon toga uzmite papir, olovke i škare i počnite izrađivati kartice i igrice za učenje. Igra Memory je popularna u učionici i sasvim praktična za učenje kod kuće. Bilo da se radi o Vama ili Vašoj dječici, ova igrica nema dobnu granicu i potpuno je učinkovita za sve uzraste. Jednostavno napravite parne kartice s riječima na hrvatskom i stranom jeziku i zaigrajte. Također ju možete iskoristiti za vježbanje glagolskih vremena ili prijedloga. Još ideja za lakše usvajanje rječnika možete pronaći ovdje.

Djeca se mogu još zabaviti uz oslikavanje novih pojmova ili pjevanje pjesmica, a to mogu i odrasli 😉

Svakodnevne aktivnosti na stranom jeziku…

Želite isprobati neki novi recept? Pronađite ga na jeziku koji učite!

Idete u nabavku? Napišite shopping listu na stranom jeziku!

Imate prijatelje koji uče isto što i Vi? Napravite kavu ili čaj i zovnite ih na video poziv! Vježbajte svoje komunikativne vještine na stranom jeziku dok se polako navikavate na online sastanke.

Gledajte strane filmove bez podnaslova! Ukoliko niste još sigurni u svoje sposobnosti razumijevanja, onda ubacite i podnaslov – ali neka bude na tom istom stranom jeziku. Učenje fraza u kontekstu kojeg vidite pred sobom je najbliže jezičnom iskustvu u pravom životu.

Strane jezike je moguće uvesti u mnoge aktivnosti. Volite čitati, pisati, gledati serije i filmove, slušati glazbu, igrati igrice ili surfati na internetu – sve to možete iskoristiti za učenje. Zašto ne biste idući put pročitali članak na engleskom jeziku, napisali svoje misli na njemačkom, pogledali neki divan talijanski film ili poslušali neodoljive pjesme na španjolskom jeziku? Upoznajte ljude širom svijeta preko online igrica i vježbajte, vježbajte, vježbajte!

Ne skrivajte se od teških zadataka i grešaka, na njima ćete najviše naučiti.

Ako Vam sve to nije dovoljno, upišite online tečaj u Lingui i povećajte svoje šanse za uspješnim svladavanjem jezika. Lakše je nego što mislite, a uvijek ćete imati profesorice i profesore koji su Vam spremni pomoći. Nećete biti sami, jer su s Vama ostali polaznici koji prolaze iste dileme te s kojima možete i izvan nastave isprobati metode učenja i vježbati komunikaciju. Nešto više o online nastavi pročitajte ovdje.

Težak zadatak nije prepreka, nego šansa za uspjeh!