Za nas odrasle ponekad nerazumljiv, a za njih sredstvo izražavanja osobnosti. Riječ je o jeziku mladih!

Poznata je činjenica, kako je jezik živi organizam, koji se razvija pod utjecajem životnih okolnosti. Već nam je odavno jasno, da ne postoji jedinstveni jezik jednog podneblja. On ima svoja narječja, stručne pojmove za određene skupine ljudi, standardne oblike za strance, a između ostalog i potpuno svojstven jezik za tinejdžere i adolescente.

Nije potrebno dugo slušati razgovor mlađih generacija kako biste zapazili izraze koje prije nikada niste čuli ili su možda samo novopečena verzija nekog poznatog pojma.

Je li njihov jezik neobična pojava?

Ne! Specifičan jezik mladih postoji već odavno, a onaj oblik kojeg danas poznajemo, pojavljuje se već desetinama godina. Zapravo svaka generacija koju okružuju isti ili jako slični uvjeti ima težnju razviti svojstven način komunikacije.

Prilično je jednostavno zaključiti kako se u vremenu snažne medijske izloženosti takav vid komunikacije brzo razvija i još brže širi.

No internet nije jedini čimbenik, na jezik mladih utječu stilovi karakteristični za generaciju i čak za jednu izdvojenu skupinu unutar generacije (ljubitelji određene vrste športa, glazbe, sličnih hobija etc.). Također ovise o okruženju, pa se u slengu mogu naći i pojmovi koji se naslanjaju na engleski jezik ili su izvedeni iz neke druge kulture (npr. utjecaj na žargon njemačkog).

 

Iako je jezik mladih povezan s raznim negativnim konotacijama i stigmatiziran je kao jezik slabije obrazovanih pojedinaca, on je zapravo prirodan proces nastao iz potrebe pojedinih generacija. Ciljevi razvoja ovoga vida komunikacije već godinama su isti: biti prkosan, biti drugačiji, razlikovati se od onih koje ne volimo i udružiti se s onima s kojima se identificiramo.

Jezik mladih promatramo kao jako važan čimbenik razvoja vlastitog identiteta.

U tom burnom razdoblju života težimo pripadati nekom društvu, stvarati svoje vlastite krugove ljudi koji razumiju kroz što prolazimo i što nam smeta kod drugih. Odvajamo se od zaštitnika i postajemo samostalni. Današnja verzija mene i tebe je prošla kroz isti proces. Taj često kaotičan period savršeno se ogleda u jeziku. U njemu će pronicljivo oko prepoznati karakter, brige, radosti i strahove mlade generacije. Na kraju će ono što opstane izgraditi cjelovitu osobu.

Stoga slušajte pažljivo idući put.