U vrijeme kada se poznavanje drugog jezika podrazumijeva, a poznavanje dva strana od Vas čini konkurenciju na tržištu rada, engleski kao prvi strani jezik više nije dovoljan. No izbor je težak. Koji jezik biste uzeli kao drugi strani? Donosimo Vam 5 razloga zašto to ne bi trebao biti njemački.

1. Studiranje u Njemačkoj i niske školarine!

Budimo iskreni, tko bi želio studirati u zemlji koja nudi obrazovanje na najvišoj razini, a za to traži jako nisku ili nikakvu naknadu? Pa draže nam je uzeti studentski kredit i potrošiti trećinu svog radno aktivnog života vraćajući ga, zar ne? Ako tomu dodamo činjenicu da su njemačka sveučilišta na iznimno dobrom glasu kod internacionalnih studenata i okupljaju mlade ljude diljem svijeta, onda Vam se zaista smuči od tog njemačkog.

2. Jednostavan za naučiti!

Volite učiti jezike koji Vas izluđuju i tjeraju na plač? Onda dignite ruke od njemačkog! Njemački jezik spada u drugu kategoriju po težini učenja za govornike engleskog, dok su na prvom mjestu jezici koji su najlakši. Ovo znači da ga možete jednostavno i brzo svladati, jer je jako sličan engleskom. Za ca. 30 tjedana mogli biste u svoj životopis uvrstiti poznavanje još jednog stranog jezika. Ali tko je toliko lud?! Sigurno biste više željeli trošiti živce, vrijeme i novac na teže jezike, primjerice na kategoriju 4 kojoj pripadaju finski, hrvatski ili … estonski.

3. Zaraditi više novca!

Prethodni razlozi su još i razumljivi, ali tko zapravo želi zaraditi novac i osigurati sebi i svojoj obitelji sretnu budućnost?! I to u Njemačkoj, zemlji koja ima vodeću ekonomsku moć u EU, a prema nekim izvorima u pogledu trgovine s drugim zemljama prednjači u Europi.

Naučiti jezik, studirati besplatno na prestižnom sveučilištu, dobiti posao iz snova i još biti uredno plaćen za svoj rad??? Pa nemojte nas vrijeđati, takvu će priliku iskoristiti samo netko iz dosade.

4. Nova strana interneta!

Prema nekim istraživanjima njemački jezik se nalazi na trećem mjestu na listi najčešće korištenih jezika na internetu. Oko 6% online sadržaja napisano je njemačkom. Srećom nas to ne zanima, jer mi iskreno želimo ostati uskraćeni za jednu potpuno novu stranu virtualnog svijeta. U vrijeme kada je informacija prednost, svijet se bori prikupiti što više sadržaja, ali mi ne. Naročito ne želimo biti informirani kada je riječ o novostima iz svijeta sporta, znanosti, mode i umjetnosti s njemačkog govornog područja. Što bismo s tim?

5. Putovanja – iskustvo – povezanost!

Ne priča cijeli svijet engleski. Postoje zemlje u kojima će ljudi kao drugi jezik izabrati upravo njemački. Stoga Vam engleski neće biti od neke pomoći. Ukoliko se nalazite u društvu govornika njemačkog i želite pokazati svoje vještine, a time dobiti njihovo poštovanje i pohvale onda biste trebali znati koju riječ Deutsch. Putovanja nisu iznimka. Zamislite se u ovoj situaciji: Nalazite se u Münchenu, želite pitati lokalca za preporuku nekog restorana kafića ili samo pitate za put, no on ne razumije engleski. Što činite? Pričate glasnije ili se igrate pantomime rukama i nogama? Pa naravno! Jer je to samo još jedan razlog zašto ne trebamo učiti njemački!

Ukoliko Vas ovo nije uvjerilo i iz nekog nama nepoznatog razloga ipak želite učiti njemački, onda se obratite najboljoj adresi za jezike – Lingua plus!